Hele verden taler om biodiversitetskrise og klimakrise og hele verden ønsker at gøre noget ved det. Der bliver lagt store planer og diskuteret forkromede løsninger. Det er nødvendigt og det sker hurtigt.
Noget kan man imidlertid gøre uden at der skal opfindes nye dybe tallerkener, eller afsættes millioner. Der skal blot tænkes lidt anderledes og man skal vælge at gå en anden vej.
Langeland Kommune har valgt at opsige alle eksisterende forpagtnings- og pasningsaftaler på arealer ejet af kommunen. Det sker så aftaler ophører med udgangen af 2022.
I sensommeren 2022 vil arealerne igen blive udbudt, med henblik på nye aftaler. Nu med det vilkår i udbud, at alle arealer skal anvendes til enten afgræsning eller slæt (hø/wrap mm). Denne drift udleder færre af de uønskede klimagasser, samtidig er der mulighed for, at insekter og fugle kan bruge arealerne i større udstrækning end når der f.eks. bliver dyrket korn.
Derved gør vi en lille forskel for både biodiversitet og klimakrise.
Samme historie gentages for flere af de grønne arealer, som Langeland Kommune selv passer.
Vi slår mindre græs og nyslået græs kan afgive lattergas, som er en af de mest klimaskadelige gasser. Derved reducerer vi kommunens udledning af drivhusgasser. Samtidig får arealerne flere blomstrende urter, til glæde for insekter og fugle mm.
Igen win-win for både klima og biodiversitet.
Heldigvis synes mange borgere, at det er dejligt med blomsterhav fremfor plænegræs.
Enkelte arealer, som f.eks. Ørstedparken, bliver stadig passet så det ligner den bypark, man forventer. Ligesom arealer bliver slået, så vi sikrer den rekreative anvendelse til festival mm. på besøg i Rudkøbing.