Skip til hoved indholdet

Dybstrøelse i markstakke

Hvad må du lægge i markstak?

Du må opbevare kompost baseret på husdyrgødning i marken, hvis tørstofprocenten er mindst 30 procent. Hvis dybstrøelse har ligget i en stald i 3-4 måneder i gennemsnit (dog 1-2 måneder for fjerkrægødning), så vil det normalt være kompostlignende. Generelt kan dybstrøelse fra kvæg og fjerkræstalde opfylde ovenstående krav med visse undtagelser.

Eksempler på gødningstyper som ikke må blive lagt direkte i markstak:

  • gødning og halmspild fra pelsdyr
  • gødning fra ædepladser i en dybstrøelsesstald for kvæg
  • dybstrøelse fra kalvebokse og sygebokse med hyppig udmugning
  • dybstrøelse fra svinestalde
  • fast gødning fra heste. Selvom tørstofprocenten ofte er over 30 procent, har dybstrøelsen ikke gennemgået en komposteringsproces.

Du skal overdække markstakke straks efter udlægning med et vandtæt materiale - typisk plastik. 

I forbindelse med udspredning må markstakken ligge uden overdækning i op til en uge. Det kræver dog, at der ikke er risiko for forurening af grundvand eller afstrømning til søer, vandløb eller dræn ved tøbrud eller regnskyl.

Markstakke af dybstrøelse (kompost) må højst ligge samme sted i marken i 12 måneder. 

Der må ikke ligge en markstak samme sted igen før efter 5 år. Den ansvarlige for landbrugsbedriften skal føre årlige optegnelser over markstakkene. Optegnelserne skal omfatte oplysninger om oplagringsperiode, og placering for eksempel ved angivelse på kort.

Du bør placere markstakke med størst mulig afstand til naboer for at undgå eventuelle gener. Markstakke skal placeres, så de ligger mest muligt i læ. Er markstakken udsat for vind, er der stor risiko for, at overdækningen blæser i stykker. Du må ikke placere markstakke på arealer som skråner mod vandløb og søer, da dette kan medføre risiko for forurening af grund- eller overfladevand. 

Seneste nyt

Langeland Kommune

Fredensvej 1
5900 Rudkøbing
CVR: 29188955

Telefon: 63 51 60 00
post@langelandkommune.dk

Let adgang