Brug Geopark Det Sydfynske Øhav aktivt i historiefortællingen i din virksomhed.
Langeland Kommune er en del af Geopark Det Sydfynske Øhav.
Geoparken er etableret, men er under fortsat udvikling, så der kommer løbende tiltag, du som borger og som virksomhed kan være en del af. Men Geopark Det Sydfynske Øhav er også en fortælling, du kan bruge aktivt i din turismevirksomhed.
Det er en fortælling, som danner rammen om det landskab, vi har på Langeland og Strynø og ikke mindst om det Øhav, vi er en del af.
Ristinge Klint, Foto: Mikkel Jézéquel
Fortællingen
Geopark Det Sydfynske Øhav er fortællingen om en dramatisk havstigning, der skabte en helt særlig natur efter sidste istid for cirka 10.000 år siden. Da isen smeltede, oversvømmede havet istidslandskabets bopladser og skove, der nu ligger gemt som et oversvømmet istidslandskab. Oversvømmelsen har - både historisk og i dag - dannet forudsætningerne for hele områdets eksistens, hvor et mildt klima og Øhavets lave vand har skabt grobund for Sydfyn og øernes helt særlige geologi, natur og kulturhistorie.
Geopark Det Sydfynske Øhav hylder geologien som fundamentet for livet med en historisk bevidsthed, der understreger nutidens ansvar for at beskytte og bevare områdets særegenhed. Ejerkommuner og sekretariat arbejder på, at Geopark Det Sydfynske Øhav bliver udnævnt til en UNESCO Global Geopark.
Geopark Det Sydfynske Øhav blev etableret i 2018 af Svendborg, Faaborg-Midtfyn, Langeland og Ærø Kommuner på ryggen af Naturturisme I/S, som siden 2003 har arbejdet med udvikling af oplevelser og infrastruktur med afsæt i Det Sydfynske Øhavs unikke natur og kulturarv.
Formålet med Geopark Det Sydfynske Øhav er at:
- Øge kendskabet til områdets unikke geologi, natur- og kulturarv gennem viden og fortællinger om det levede liv med afsæt i øhavet, søfartshistorien, kulturlandskabet og et aktivt udeliv
- Koble den særegne geologi på Sydfyn og øerne til områdets natur- og kulturhistorie
- Skabe innovativ og bæredygtig udvikling og værdi i de fire ejerkommuner gennem samarbejder og stærk lokal forankring
- Skabe merværdi for lokalbefolkningen og gæster.
Fakta om Geopark Det Sydfynske Øhav
Geopark Det Sydfynske Øhav dækker et areal på 2.733 km2 med mere end 55 øer og holme. 1.426 km2 er land. 1.304 km2 er vand.
Geopark Det Sydfynske Øhav har i alt 551 kilometer kystlinje fordelt på:
- Ærø 109 km
- Langeland 165 km
- Svendborg 173 km
- Faaborg-Midtfyn 105 km
Der er udpeget i alt 45 lokaliteter af særlig geologisk interesse i geoparken. Tre af lokaliteterne er anerkendte som internationale Geosites:
- Det Sydfynske Øhav
- Klintholm Kalkgrave
- Ristinge Klint