Vinder af Bygnings- og bevaringsprisen 2022
Den gamle Borgmestergård, Nørregade 21, 5900 Rudkøbing
Bygningspræmien 2022 gik til ejerne af "Den gamle Borgmestergård", Nørregade 21 i Rudkøbing, Nikolaj Nilou og Hanne Falcke. Præmien blev givet for redningen og bevaringen af en af Rudkøbings fornemste gamle bygninger gennem 50 års kærlig og utrættelig indsats.
"Den gamle Borgmestergård" blev opført 1802 af murermester Frederik Nielsen og solgt til tolder Barthold Hoe. Frederik Nielsen var Rudkøbings første murermester og bygningen var byens første murede privathus - en fornem repræsentant for tidens nyklassicistiske stil.
Gården var i årene 1811 - 1815 ejet af "Generalen" på Tranekær og var derefter til 1883 ejet af byens byfogeder.
Byfoged var det samme som borgmester, men Rudkøbing var for lille en by til, at byfogederne måtte kalde sig borgmester. Det fik den sidste byfoged i gården Hans Carl Sager dog lov til, så den kan med rette kaldes for "Den gamle Borgmestergård".
Siden blev den i mange år ejet af frøknerne Lefeldt, der drev et dengang kendt pensionat i ejendommen.
I 1968 var ejendommen dog blevet ret forfalden. og der var planer om at tillade nedrivning til fordel for et supermarked, selv om huset havde været fredet siden 1918.
I 1968 blev den dog købt af "Fonden til Bevaring af gamle Huse på Langeland", som dog ikke havde penge til at gøre noget ved den. Efter nogle år i privateje blev gården så i 1972 købt af Nikolaj Nilou og Hanne Falcke sammen med Niels og Jette Lindberg, der var medejere i et års tid.
Redningen af den gamle gård blev et knoklearbejde uden lige, der fortsatte gennem mange år.
Ejerne gjorde selv meget af arbejdet, men de fik også hjælp af gode håndværkere, og lidt fondsstøtte kom der også en gang imellem.
I årene 2020-22 blev den foreløbigt sidste fase af restaureringen gennemført med istandsættelse af de to lejligheder i forhuset, efter at ejerne var flyttet ind i sidehuset mod Strandgade.
Ved præmieoverrækkelsen fik alle lejlighed til at se det smukke resultat.
Læs mere på om Den Gamle Borgmestergård på Trap Danmark.
Ved siden af "Den gamle Borgmestergård" var der også i år indstillet fem andre kandidater, som alle havde store kvaliteter
Påøvej 6
Husmandssted fra o. 1800, oprindeligt hørende under Skovsgaard. Indstillet på grund af smuk bevaring af de to bindingsværkslænger - især udhuset, som er blevet forkortet, men med den nye gavl udført i traditionel byggemåde med videst mulig genbrug af gammelt tømmer.
Løkkeby Strandvej 10
Villa fra 1921. Smukt beliggende villa, oprindeligt opført i cementtegl, istandsat af ejer. Indstillet, fordi den gennem de sidste ti år er blevet flot restaureret og pudset, så husets smukke arkitektur kommer bedre til sin ret. Samtidig er alle nye tiltag: verandaer, terrasser, drivhus mm. udført i samklang med husets stil.
Løkkeby Tværvej 1
Trelænget gård med stuehus fra 1863 og udlænger fra o. 1950. Gården restaureret og tilstødende arealer købt og i færd med at blive beplantet med skov v/ selskabet GUBRA. Indstillet som eksempel på landskabskultur, fordi den omfattende skovplantning sker både med hensyn til landskabet, til størst mulig biodiversitet og et samspil mellem hjemlige træsorter og lysåbne græsningsområder. Det planlagte landskab kan dog nemmere bedømmes som landskabsarkitektur, når skovplantningerne er vokset mere op.
Slotsgade 91
Tranekær gamle godskontor, opført 1890 (arkitekt August Klein). Restaureret 2021-22 af Tranekær Gods v/ A/Stenbjerg Ejendomme (arkitekt Lisbeth Søkilde). Bygningen, som skal fungere som administration for Tranekær, Nedergård og Charlottenlund godser, er blevet forbilledligt restaureret med meget stor respekt for husets originale substans og medbrug af traditionel håndværkskunnen. Indstillet som et eksempel på bygningsbevaring på højeste professionelle niveau, der vil være en stærk kandidat til præmiering, når hus og udenomsarealer står helt færdige.
Strandlystvej 21
Rudkøbing gamle skole. Hovedbygning opført 1916-21 (arkitekt Ludvig Andersen) og nyere bygninger 1953 (arkitekt Ejnar Mindedal Rasmussen). Hovedbygningen istandsat 2020-21 af Boligselskabet Langeland til boliger. Indstillet som et flot eksempel på genbrug af bevaringsværdige offentlige bygninger til nye formål. Bygningens arkitektur er respekteret og i nogle tilfælde endda forstærket (ny hovedindgang i 1921-stil), samtidig med at moderne elementer som altaner og sprossevinduer af aluminium ikke virker skæmmende.