Den nære natur og de naturoplevelser vi mennesker - oftest ganske gratis - kan få der hvor vi bor er for mig et hjertebarn. Som borgmester for Langeland Kommune er det derfor vigtigt for mig, at vi også i kommunen arbejder for at sikre og forbedre levesteder for den vilde natur, og særligt for blomster og insekterne, på arealer ejet af Langeland Kommune.
Den landsdækkende konkurrence "Danmarks Vildeste Kommune" og de tiltag vi i Langeland Kommune allerede var i gang med, har samme mål og passer derfor fint ind i vores arbejde for bedre biodiversitet, for at blive insekt- og bivenlig kommune, for artsrige vejkanter og for en mere skånsom og naturvenlig slåning på udvalgte offentlige arealer.
For Langeland Kommune blev konkurrencen hurtigt en form for paraply og løftestang, som samlede vores naturprojekter under det fælles slogan - "Vild med Langeland".
Vi har nu etableret en biodiversitetshave til inspiration i den gamle have ved rådhuset og vi har truffet beslutning om at alle bortforpagtede arealer skal anvendes til afgræsning eller høslæt. Fremfor dyrkning af korn.
For vores kommune er det naturligvis det muliges kunst at finde den nødvendige tid og økonomi til opgaven. Heldigvis har vi mange kreative medarbejdere og et stort lokalt ønske om at lykkes og gøre en forskel, både for os som bor her og for naturen.
Vores vildere rådhushave er f.eks. kommet til, med hjælp fra lokale ildsjæle, deres ideer og donationer af planter til haven. Langelands internationalt anerkendte kunstner Alfio Bonanno har stået for størstedelen af havens design. Havens udformning er inspireret af de langelandske hatbakker, hvori der også indgår elementer af genbrugsmaterialer fra fiskerierhvervet i Bagenkop. Kvashegnet er bygget af træ der kommer fra en af øens fredede stævningsskov Næs Præsteskov.
Langeland Kommune håber at dommerne i konkurrencen vil finde samme glæde og optimisme ved de mange små tiltag vi har sat i gang, som vi selv oplever - og måske endda besøge vores smukke ø.
Langeland kommune har tilmeldt sig "Danmarks vildeste kommune".
Naturen er i krise i Danmark og på verdensplan, og et utal af dyre- og plantearter risikerer at uddø i den nærmeste fremtid. Derfor har Miljøministeriet igangsat kampagnen: 'Sammen om et VILDERE Danmark', som skal motivere og inspirere danskerne i kampen for mere vild natur.
Som en del af kampagnen dyster alle landets 98 kommuner om at blive Danmarks VILDESTE kommune. Her gælder det om at gøre noget VILDT for naturen i kommunen.
Som borger er der også mange ting, du selv kan gøre for at give naturen bedre levevilkår. På siden her finder du masser af tips og information om, hvordan du kan give biodiversiteten og de vilde arter en håndsrækning.
Langeland har valgt at arbejde med fire sideløbende projekter, som du kan læse mere om her på siden.
Hvis vi vinder...
- indsatser for bevaring og udvikling af overdrev knyttet til hatbakker
- indsats for bevaring og etablering af nye strandenge
- formidling af overdrev og strandenge, med henblik på at øge borgernes forståelse for biodiversitet og ikke mindst egne muligheder for at forbedre levesteder for dyr og planter.