Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
03-05-2022 16:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Ældre- og Sundhedsudvalget |
Sted: |
Udvalgslokalet |
Deltagere: |
Winni Kielstrup Hansen, Erik Hye Jørgensen, Ulrik Kølle Hansen, Peder Hansen, Joan Kate Pedersen |
PDF: |
|
Sagsnr.: 21/13820
Beslutning i Ældre- og Sundhedsudvalget den 03-05-2022
Godkendt.
Sagsnr.: 17/7449
Resume
Projektleder for projekt RAC - Rådgivnings- og aktivitetstilbud til mennesker med let til moderat demens og deres pårørende, deltager med status for projektet.
Sagsfremstilling
I 2017 modtog Langeland Kommune sammen med Assens, Faaborg-Midtfyn og Nordfyns Kommuner satspuljemidler til projekt Det mobile rådgivnings- og aktivitetscenter (RAC). Projektet forløb indtil 2019 og blev efterfølgende forlænget i en ny periode frem til 2023 under navnet Rådgivnings- og aktivitetstilbud til mennesker med let til moderat demens og deres pårørende.
Projektet har været med til at skabe et øget fokus på demensområdet i regi af demenshandleplan 2017-2025, der forpligter blandt andre kommunerne til at implementere indsatser indenfor de fem fokusområder:
- Tidlig opsporing og kvalitet i udredning og behandling
- Bedre kvalitet i pleje, omsorg og rehabilitering
- Støtte til mennesker med demens og pårørende
- Demensvenlige boliger og samfund
- Øget videns- og kompetenceniveau
Til dagsordenspunktet deltager projektleder Michelle Mølgaard og konsulent René Clausen med en status for projektet.
Afledte konsekvenser
Der er ingen afledte økonomiske konsekvenser.
Indstilling
Direktionen indstiller
- At Ældre- og Sundhedsudvalget tager punktet til efterretning.
Beslutning i Ældre- og Sundhedsudvalget den 03-05-2022
Taget til efterretning.
Sagsnr.: 20/14427
Resume
Resultaterne for Sundhedsprofilen 2021 er offentliggjort. Borgerne i Langeland Kommune har stadig store udfordringer med sundhedsadfærden og kroniske sygdomme.
Sagsfremstilling
Sundhedsprofilen er ligesom i de forrige gange i 2010, 2013 og 2017 udarbejdet i et samarbejde mellem de 5 regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed. Undersøgelsen gennemføres på baggrund af en aftale mellem Danske Regioner, KL, Sundheds- og Ældreministeriet samt Finansministeriet.
Undersøgelsen giver et overblik over, hvordan det går med danskernes sundhed og trivsel både på landsplan og i de enkelte regioner og kommuner, og selve udviklingen fra 2010 til i dag. Resultaterne bruges i arbejdet med at forbedre forebyggelse af sygdomme og til at styrke danskernes sundhed og trivsel.
I Langeland Kommune deltog 1568 borgere, ud af 2.569 inviterede. Det giver en svarprocent på 61,0%. Langeland Kommune følger dermed op på den generelle svarprocent på 61,7 i Region Syddanmark. Undersøgelsen må siges at være valid med denne svarprocent.
Langeland Kommune har gennem de forrige undersøgelser placeret sig i bunden af skalaerne, både hvad angår sundhedsadfærden og sygeligheden. Men ved seneste undersøgelse i 2017 og igen nu i 2021 er der flere områder indenfor sundhedsadfærd, hvor Langeland Kommune har overladt bundplaceringen til en anden kommune. Langeland Kommune er dog stadig udfordret af høje andele af borgere, der ryger, har et problematisk alkoholforbrug, et usundt kostmønster eller er fysisk inaktive. Dette gælder også, når tallene er justeret i forhold til køn og alder.
Langeland Kommune har stadig en bundplacering i andele af borgere med sygdom og dårligt fysisk helbred. Langeland Kommune er den kommune med højest andele af borgere med slidgigt, leddegigt, diskusprolaps eller anden ryglidelse, samt diabetes og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL). Dette samme gælder også, når tallene er justeret i forhold til køn og alder. Ligeledes gælder det andelen af borgere, der oplever generende smerter eller ubehag.
Generelt følger Langeland Kommune de samme tendenser som resten af Region Syddanmark indenfor trivsel, sundhed og sygdom blandt voksne. Positivt er det dog, at Langeland Kommune indenfor mange områder nærmer sig gennemsnittet for Regionen, da udviklingen i mange andre kommuner er værre end den er i Langeland Kommune.
Ældre- og Sundhedsudvalget var i marts måned 2022 inviteret af Region Syddanmark til et arrangement med fremlæggelse af data fra Sundhedsprofilen 2021.
Afledte konsekvenser
Sundhedsprofilen afleder ingen konsekvenser i sig selv, men udviklingen og omfanget af borgere med lidelser kan medføre yderligere omkostninger for kommunen fremover.
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At Ældre- og Sundhedsudvalget tager punktet til efterretning.
Beslutning i Ældre- og Sundhedsudvalget den 03-05-2022
Taget til efterretning.
Bilag
Sagsnr.: 20/2836
Resume
Status på smitte, vaccination, test og øvrige COVID-19 relaterede emner.
Sagsfremstilling
Der gives mundtlig status på kommunens opgaver i forhold til test og vaccination.
Afledte konsekvenser
Økonomiske konsekvenser beskrives i budgetopfølgningerne.
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At Ældre- og Sundhedsudvalget tager orienteringen til efterretning
Beslutning i Ældre- og Sundhedsudvalget den 03-05-2022
Orienteringen taget til efterretning.
Punktet udgår herefter som fast punkt på dagsordenen.
Sagsnr.: 20/12093
Resume
Der gives på mødet en orientering om status for velfærdsaftalen på ældreområdet.
Sagsfremstilling
Der gives mundtlig status på velfærdsaftalen, herunder planlægning af workshops om dokumentation.
Afledte konsekvenser
Der er ingen direkte økonomiske konsekvenser af at have indgået velfærdsaftalen.
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At Ældre- og Sundhedsudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning i Ældre- og Sundhedsudvalget den 03-05-2022
Taget til efterretning.
Sagsnr.: 20/12093
Resume
Der fremlægges et forslag til prøvehandling til udvalgets godkendelse.
Sagsfremstilling
Ældre- og Sundhedsudvalget anbefalede på mødet i marts 2022 en model for beslutningskompetence, som indebærer at initiativer under velfærdsaftalen kan igangsættes administrativt, undtagen dem der 1) fraviger lovbestemmelser og/eller 2) forventes at kunne indebære en udgift.
Administrationen fremlægger et forslag til en prøvehandling, som fraviger lovbestemmelser i serviceloven, der hører under velfærdsaftalen. Det drejer sig om:
- Forebyggende hjemmebesøg efter § 79 a
I dag skal alle tilbydes et forebyggende hjemmebesøg, når de opfylder de lovmæssige kriterier for aldersgruppen. Ældrekonsulenterne har sendt breve til borgerne om aktiv tilmelding, men har de sidste to år, grundet COVID-19, kontaktet borgerne telefonisk for at undersøge behovet for et besøg. Herfra er der gode erfaringer med at screene borgerens behov for et besøg og i stedet give råd og vejledning til de borgere, der skønnes at have gode fysiske, psykiske og sociale ressourcer.
I forlængelse af disse erfaringer ønskes det med prøvehandlingen, at lægge mere vægt på faglig vurdering i forhold til hvem, der tilbydes et hjemmebesøg, således at de forebyggende ældrekonsulenter har mere fokus på de sårbare borgere og kan tilbyde disse borgere op til flere besøg på et år ved behov. De borgere, der ikke tilbydes et hjemmebesøg, får i stedet mulighed for en telefonisk samtale og/eller seniorkurser.
Afledte konsekvenser
Alle borgere i målgruppen vil ikke længere få tilbudt et årligt forebyggende hjemmebesøg, da der i prøvehandlingen vil være fokus på sårbare borgere. Dette kan nogle borgere muligvis opfatte som en serviceforringelse. En eventuel fortsættelse af prøvehandlingen vil kræve medarbejderressourcer til beskrivelse af nye arbejdsgange og udvikling af seniorkurser.
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At Ældre- og Sundhedsudvalget godkender, at den foreslåede prøvehandling igangsættes.
Beslutning i Ældre- og Sundhedsudvalget den 03-05-2022
Godkendt.
Sagsnr.: 19/3041
Resume
Der orienteres hvert kvartal om ventelistesituationen til ældre- og plejeboliger, herunder hvor mange borgere der står på venteliste, samt hvor mange boliger der er til rådighed.
Sagsfremstilling
Der foreligger statistik over venteliste til ældre- og plejeboliger pr. 7. april 2022.
Ældreboliger:
Der er seks borgere på venteliste til ældreboliger, og der er p.t. tre ledige ældreboliger. Ingen af disse er dog meldt klar til indflytning.
En af boligerne er tilbudt til en af de visiterede der afventes svar.
Der er yderligere en borger på venteliste til ældrebolig i anden kommune. Vedkommende bor p.t. i ældrebolig i Langeland Kommune
Plejeboliger:
Der er pr. 7. april 2022 ni borgere på venteliste til plejebolig. Heraf ønsker tre plejebolig i anden kommune. En af disse bor p.t. i plejebolig i Langeland Kommune.
Der er 12 ledige plejeboliger, hvoraf otte endnu ikke er klar til indflytning. To plejeboliger er p.t. ude i tilbud.
Ventelisten prioriteres af visitator ud fra en faglig vurdering om, hvem der har det største og mest akutte behov.
Afledte konsekvenser
I forhold til ældreboliger er der p.t. ingen udgift til tomgangsleje.
I forhold til plejeboliger betales der p.t. tomgangsleje på fire plejeboliger én bolig siden 1. marts 2022 og tre siden 15. marts 2022.
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At Ældre- og Sundhedsudvalget tager punktet til efterretning.
Beslutning i Ældre- og Sundhedsudvalget den 03-05-2022
Taget til efterretning.
Bilag
Sagsnr.: 17/5663
Resume
Administrationen anbefaler, at der fremadrettet afholdes maksimum fem rygestopkurser pr. år, og at der ikke længere tilbydes gratis rygestopmedicin.
Sagsfremstilling
Sundhedsudvalget godkendte i juni 2017 en igangsættelse af en styrket indsats på forebyggelsesområdet i forhold til rygning samt en udvidelse af budgettet til rygestopmedicin og besluttede i henholdsvis marts 2019 og november 2020, at indsatsen skulle videreføres.
Baggrunden for den styrkede indsats igangsat i 2017 var, at alle kommuner, som en del af udmøntningsaftalen på Kræftpakke IV, modtog satspuljemidler til at udlevere gratis rygestopmedicin til en gruppe af storrygere, der samtidig følger et kommunalt rygestoptilbud. Erfaringer fra andre projekter havde forud vist, at 1) tilbud om gratis rygestopmedicin øger rekrutteringen til kommunale rygestopkurser, og 2) at tildelingen af gratis rygestopmedicin øger sandsynligheden for, at borgeren er røgfri seks måneder efter at have gennemført et rygestopkursus.
Langeland Kommune har på baggrund af udvalgets godkendelse siden 4. kvartal 2017 tilbudt ekstra rygestopkurser, svarende til syv rygestopkurser årligt i forhold til fire kurser tidligere og med plads til 84 deltagere pr. år. Samtidig har deltagerne fået tildelt værdikuponer til indløsning af gratis rygestopmedicin på apoteket svarende til et gennemsnitligt beløb på 900 kr. pr. borger eksklusiv moms. Værdikuponen til rygestopmedicin kan anvendes både til håndkøbsmedicin og receptpligtig rygestopmedicin.
I Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakke om tobak fra 2018 anbefales det, at kommunerne giver tilskud til rygestopmedicin (både receptpligtig og håndkøbsmedicin) til særlige grupper, fx storrygere eller særligt sårbare grupper.
I november 2020 pegede administrationen på tre mulige modeller for fremtidig rygestopindsats og anbefalede en model, hvor den styrkede rygestopindsats skulle fortsætte, men justeres således at kun de deltagere, der efter egen vurdering havde behov for gratis rygestopmedicin, kunne modtage en værdikupon. Denne model var praksis i andre kommuner, fx Assens Kommune. Udvalget fulgte ikke anbefalingen. Udvalget valgte en model, hvor den hidtidige indsats skulle fortsætte uændret.
Langeland Kommune har nu i mere end fire år tilbudt gratis rygestopmedicin til alle deltagere på kurserne. Det er administrationens opfattelse, at tilbuddet om gratis rygestopmedicin ikke længere udgør en væsentlig motivationsfaktor for kursisterne, og at de borgere, der ønsker at få rådgivning til deres rygestop vil tilmelde sig kurset under alle omstændigheder. Det er heller ikke længere administrationens oplevelse, at der er behov for ekstra rygestopkurser til borgerne. Det kan muligvis være nødvendigt med ekstra kurser til medarbejdere i forbindelse med overgang til røgfri kommune.
Der er i budget 2022 og overslagsårene afsat 107.000 kr. til afholdelse af rygestopkurser og gratis rygestopmedicin.
Administrationen anbefaler, at der fremadrettet afholdes maksimum fem rygestopkurser pr. år, og at der ikke længere tilbydes gratis rygestopmedicin. Budgettet til afholdelse af kurser (8.000 kr. pr. kursus) ønskes bibeholdt, således at den samlede udgift årligt fra 2023 vil være 40.000 kr. I 2022 vil udgiften være større (46.000 kr.), idet der er udleveret gratis rygestopmedicin til deltagerne på det første kursus.
Afledte konsekvenser
Den anbefalede ændring medfører en årlig besparelse på rygestopkurser i 2022 på 61.000 kr. og fra 2023 på 67.000 kr. Ændringen medfører en serviceforringelse, særligt for økonomisk udsatte borgere, som muligvis ikke selv kan prioritere at købe rygestopmedicin.
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At Ældre- og Sundhedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefaler, at indsatsen omkring rygestopkurser ændres, og der derved opnås en besparelse på 61.000 kr. i 2022 og 67.000 kr. årligt fra 2023.
Beslutning i Ældre- og Sundhedsudvalget den 03-05-2022
Anbefales.
Sagsnr.: 22/4235
Resume
I forbindelse med behandlingen af driftsoverførslerne fra 2021 til 2022 i april 2022 var der et politisk ønske om at fortsætte drøftelserne i de enkelte fagudvalg i maj 2022.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen godkendte den 25. april 2022 driftsoverførslerne fra 2021 til 2022. Overførslerne kan specificeres således:
Trafik-, Teknik- og Miljøudvalget | 748.000 kr. |
Lærings-, Social- og Kulturudvalget | 4.048.000 kr. |
Sundhedsudvalget | -2.217.000 kr. |
Økonomiudvalget | 2.705.000 kr. |
Beskæftigelses-, Uddannelses- og Integrationsudvalget | 0 kr. |
I alt kr. | 5.284.000 kr. |
I forbindelse med behandlingen af driftsoverførslerne fra 2021 til 2022 i april 2022 var der et politisk ønske om at fortsatte drøftelserne i de enkelte fagudvalg i maj 2022.
Afledte konsekvenser
Såfremt de politiske drøftelser medfører et ønske om at ændre de godkendte driftsoverførsler, så vil dette kræve en ny politisk godkendelse i af Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen. Dette kan ske via en særskilt sagsfremstilling.
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At de overførte driftsbevillinger drøftes.
Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 02-05-2022
Udvalget ønsker, at administrationen undersøger nærmere, om alle mindreudgifter i forbindelse med COVID-19 er indregnet. Udvalget samler op i forbindelse med budgetopfølgningen.
Beslutning i Beskæftigelses- og Socialudvalget den 02-05-2022
Drøftet.
Beslutning i Erhvervs-, Kultur- og Turismeudvalget den 03-05-2022
Drøftet og overførslerne vedrørende Erhverv, Kultur og Turismes område fastholdes som anført.
Beslutning i Klima-, Trafik- og Teknikudvalget den 03-05-2022
Drøftet og overførslerne vedrørende Klima-, Trafik- og Tekniks område fastholdes som anført.
Beslutning i Ældre- og Sundhedsudvalget den 03-05-2022
Drøftet.
Bilag
Sagsnr.: 22/4235
Resume
I forbindelse med behandlingen af anlægsoverførslerne fra 2021 til 2022 i april 2022 var der et politisk ønske om at fortsætte drøftelserne i de enkelte fagudvalg i maj 2022.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen godkendte den 25. april 2022 anlægsoverførslerne fra 2021 til 2022.
De væsentligste overførsler til 2022 er:
Demensområdet på plejecentrene 3.600.000 kr.
SHORES 2.570.000 kr.
Byudvikling 1.582.000 kr.
Strandsti Bellevue 1.004.000 kr.
Detaljeret oversigt over de enkelte anlægsbevillinger fremgår af bilag.
I forbindelse med behandlingen af driftsoverførslerne fra 2021 til 2022 i april 2022 var der et politisk ønske om at fortsatte drøftelserne i de enkelte fagudvalg i maj 2022.
Afledte konsekvenser
Såfremt de politiske drøftelser medfører et ønske om at ændre de godkendte anlægsoverførsler, så vil dette kræve en ny politisk godkendelse i af Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen. Dette kan ske via en særskilt sagsfremstilling.
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At de overførte anlægsbevillinger drøftes
Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 02-05-2022
Udvalget har ingen bemærkninger til de overførte anlægsbevillinger.
Beslutning i Beskæftigelses- og Socialudvalget den 02-05-2022
Drøftet.
Udvalget stiller sig positiv over for samarbejde med øvrige forvaltninger, hvor reparation eller anlæg kan kombineres med beskæftigelsesprojekter.
Beslutning i Erhvervs-, Kultur- og Turismeudvalget den 03-05-2022
Drøftet og overførslerne vedrørende Erhverv, Kultur og Turismes område fastholdes som anført.
Beslutning i Klima-, Trafik- og Teknikudvalget den 03-05-2022
Udvalget anbefaler, at de 3.600.000 kr. til demensområdet på plejecentrene ikke overføres.
Udvalget ønsker en plan for renovering af fiskerhusene i Rudkøbing på næste møde.
Beslutning i Ældre- og Sundhedsudvalget den 03-05-2022
Drøftet.
Bilag
Sagsnr.: 21/13818
Sagsfremstilling
- Sygeplejeklinik Syd
- Opfølgning fra sidste møde vedrørende ufaglærte
- Varsling om reaktivt tilsyn på Lindelse Plejecenter
- Nye kvalitetsstandarder pga. besparelser
Beslutning i Ældre- og Sundhedsudvalget den 03-05-2022
Taget til efterretning.
Sagsnr.: 21/13819
Beslutning i Ældre- og Sundhedsudvalget den 03-05-2022
Ingen bemærkninger.
Sagsnr.: 21/13415