Hjælp til børn og unge
Vokser du op i en familie med alkohol- eller stofmisbrugsproblemer, er der flere steder, du kan få hjælp.
Er der én i din familie, der drikker for meget alkohol eller tager stoffer? Måske har du en fornemmelse, men har svært ved at vurdere det?
Voksne kan komme i behandling, så de kan holde op med at drikke og tage stoffer, men det er ikke dit ansvar! Mange børn og unge tænker, at hvis de bare havde opført sig anderledes, så ville forældrene ikke drikke så meget. Men - det er aldrig børns skyld, at deres forældre drikker eller tager stoffer! Der er ikke noget af det, du gør, der får din mor eller far eller andre til at drikke for meget eller tage stoffer. Vi råder dig til at fortælle en voksen, hvordan der er derhjemme. Det skal du, fordi det er hårdt at være alene med noget, der er så svært. Den voksne kan være en lærer, en pædagog, en sundhedsplejerske, din træner til fodbold eller en rar nabo.
Her kan du få hjælp
Hos Åben Anonym Rådgivning kan du tale med en rådgiver i telefonen, eller du kan mødes med en rådgiver i Sundhedshuset i Rudkøbing. Det er også muligt at mødes med en rådgiver i Svendborg.
Rådgiveren kan give dig gode råd og hjælpe dig med at finde ud af, hvad du kan gøre, hvis der er én i din familie, der drikker for meget eller bruger stoffer. Rådgiveren kan også hjælpe med andre typer problemer. Tilbuddet gælder for børn og unge op til 25 år.
Læs mere om tilbuddet og hvordan du tager kontakt via nedenstående link:
Hos organisationen TUBA kan du få gratis og anonym terapi og rådgivning, hvis du vokser eller er vokset op i en familie med alkohol- eller stofmisbrug. På TUBAs hjemmeside kan du chatte med en rådgiver, skrive en mail til en rådgiver eller lægge et brev i brevkassen. Du kan også læse om, hvordan andre har oplevet en opvækst med misbrug, og hvordan de har tacklet problemerne.
Se mere og få kontakt på TUBAs hjemmeside via nedenstående link:
Hos TUBAs afdeling i Svendborg kan du gratis og anonymt komme til at tale med en terapeut, hvis du er mellem 14 og 24 år. TUBA i Svendborg tilbyder både individuel terapi og gruppeterapi. TUBA i Svendborg afholder også drop-in møder og café-aftener.
Kontakt til TUBAs afdeling i Svendborg:
Barnets Blå Hus er et behandlingstilbud for børn og familier, der har særlige udfordringer på grund af alkohol- eller stofmisbrug i familien. Målgruppen for tilbuddet er:
- Børn under 13 år, der har et familiemedlem med et stof- eller alkoholmisbrug
- Forældre, der har eller har haft et misbrug eller har en partner eller tidligere partner med et misbrug.
Barnets Blå Hus er et gratis tilbud, og børnene kan komme alene i huset eller sammen med deres forældre.
Du kan se mere og få kontakt til Barnets Blå Hus via nedenstående link:
Barnets Blå Hus har en afdeling i Svendborg med aktiviteter for både børn og voksne:
Du kan ringe til Alkolinjens telefonrådgivning på 80 200 500 og få gratis og anonym hjælp af rådgivere, der gerne vil lytte til dig og hjælpe dig med de problemer, du har.
Hvis du ikke har lyst til at tale i telefon kan du på Alkolinjens hjemmeside skrive til rådgiverne i brevkassen eller skrive til andre unge i samme situation som dig. Husk altid, at det ikke er din skyld, og at du aldrig er alene.
På hjemmesiden kan du også spille forskellige dilemmaspil, og du kan se film, bøger og tegnefilm, som handler om alkohol i familien.
Se mere på Alkolinjens hjemmeside via nedenstående link:
Hvis du som ung selv har et misbrug af stoffer eller alkohol, eller du er bekymret for en af dine venners forbrug, kan du få hjælp hos Ungeafdelingen. Du kan modtage rådgivning over telefonen eller møde op i Sundhedshuset i Rudkøbing eller hos Ungeafdelingen i Svendborg.
Forældre, søskende eller andre, der har brug for en snak, kan også henvende sig telefonisk eller personligt.
Læs mere om tilbuddet om rådgivning og behandling til unge via nedenstående link: