Skip til hoved indholdet

Vejene i snevejr

Hvad gør kommunen?

Kommunens vejvæsen rydder sne og bekæmper glatføre på de vigtigste offentlige veje, pladser og stier. Boligveje og gangstier vil normalt kun blive ryddet for sne og glatførebekæmpet inden for normal arbejdstid, og først når de overordnede veje er ryddet. Veje og stier i kommunen er inddelt i 5 vinter-vejklasser. Vi rydder sne alt efter hvilken vej-/stiklasse der er tale om.

Grundejers ansvar

Under vejvæsenets snerydning af veje og stier kan det ske, at fejemaskiner og sneplove kommer til at kaste sneen ind på fortove og indkørsler, som grundejeren allerede har ryddet for sne. Det er selvfølgelig beklageligt, men grundejeren har desværre alligevel pligt til at fjerne sneen endnu en gang. Det gælder alle fortove rundt om ejendommen. Der skal sædvanligvis være ryddet sne og glatførebekæmpet mellem kl. 07.00 og kl. 22.00. Om søndagen skal der dog først være ryddet for sne kl. 08.00 om morgen og frem til kl. 22.00. Udover fortovet skal du rydde stier og i nogle tilfælde sørge for, at der er adgang til udvendige trapper.

Ligger dit hus på en privat vej eller sti, er det din pligt at rydde for sne og gruse eller salte på både kørebane, fortov og sti. For det meste skal du kun rydde ud til midten af kørebanen, da ejeren på modsatte side har ansvaret for den anden halvdel af kørebanen.

Private fællesveje

Snerydning og glatførebekæmpelse på private fællesveje i bymæssig bebyggelse (i byzonen) påhviler de tilgrænsende ejendomme – og hver grundejer skal derfor fjerne sne og bekæmpe glatføre såvel på fortovene som på kørebanen ud til vejens midte. På landet (i landzonen) er det brugerne af den pågældende private fællesvej, der skal rydde sne og træffe foranstaltninger mod glat føre. Reglerne kan dog variere fra det ene lokalområde til det andet. Nogle steder er det f.eks. grundejerforeningens ansvar at sørge for snerydningen.

Hvis nogen kommer til skade på fortovet, hvor du har pligt til at rydde og glatførebekæmpe, kan du som grundejer blive draget til ansvar.

Mangler du gode råd?

  • Brug sand eller grus. Eller en blanding af halvt grus og halvt salt
  • 10 - 20 g salt pr. m2 er rigeligt. Fjern sne inden du salter. Fordel saltet jævnt
  • Saltlage virker hurtigere, og du skal bruge mindre salt: 1 del salt til 4 dele lunkent vand i en vandkande med brusehoved
  • Køkkensalt er dyrere men nemmere opløseligt end vejsalt
  • Vælger du en lage af vejsalt, skal du huske at røre rundt ofte, da vejsalt falder til bunds.

Hvis du er nødt til at køre i ekstremt vintervejr

Hvis det sner meget, og vejene er præget af isslag, bør du som udgangspunkt undgå at køre i bil. Vær opmærksom på, om politiet eller DMI i de situationer fraråder ‘al unødvendig udkørsel’ eller ligefrem ‘al udkørsel’. Bliver du alligevel nødt til at køre i ekstremt vintervejr, er det vigtigt, at du:

  • har vinterdæk på din bil
  • medbringer varmt tøj
  • tjekker, at mobilnettet virker og at din mobiltelefon er fuldt opladet
  • holder øje med Vejdirektoratets vintertrafik
Regulativ for vintervedligehold og renholdelse Kort med vintervejklasser 2024 Vejklasser Stiklasser

Seneste nyt

Langeland Kommune

Fredensvej 1
5900 Rudkøbing
CVR: 29188955

Telefon: 63 51 60 00
post@langelandkommune.dk

Let adgang