Om hegnsyn
Hegnssynet er et privat tvistnævn, som fungerer uafhængigt af Langeland Kommune. Man henvender sig til Hegnssynet gennem kommunen, da denne stiller sekretariatsbistand til rådighed for Hegnssynets formand. Hegnssynet skal neutralt tage stilling til din og din nabos uenighed. De kan ikke vejlede dig om din konkrete sag, før der afholdes møde på stedet. Lykkes det ikke at opnå et forlig, afsiger hegnsynet en kendelse. Kendelsen vil i så fald være bindende for begge parter og fortæller, hvordan hegnet skal se ud i fremtiden, og hvordan det skal vedligeholdes.
Hegnssynet træffer kun afgørelser vedrørende konkrete tvister om hegnsforhold mellem grundejere. Afgørelsen træffes kun i forbindelse med hegnssynsforretninger afholdt direkte på stedet. De kan ikke afgive udtalelser (syn og skøn) eller tage stilling til hypotetiske sagsforhold. Hegnssynet behandler kun sager, der drejer sig om grønne eller faste hegn, som er placeret:
- I eller tæt langs skellinjen mellem to ejendomme - fælleshegn
- Op til 1,75 meter fra skellinjen på egen grund langs ejendommens skel - egne hegn
Hegnssynet kan i et meget begrænset omfang behandle sager om grene fra træer. Det gælder i tilfælde, hvor grenene vokser direkte ind i og ødelægger fælleshegnet, så det ikke kan vedligeholdes eller er til direkte fare for dig og din ejendom. Din nabos træer er kun omfattet af hegnsloven, hvis de tilsammen danner hegn. Det er hegnssynet, der afgør, om en række træer har hegnskarakter og danner et hegn i hegnslovens forstand. Ved bedømmelse af, om en række træer har hegnskarakter, lægges der vægt på følgende betingelser:
- Der skal være mindst fire træer, der står med en kort indbyrdes afstand
- De skal være ensartede, stå på række og have sidegrene, der danner afgrænsning og er sammenvoksede ved jordoverfladen
- De må ikke stå længere end 1,75 meter fra skellet og
- De skal udgøre en væsentlig del af skellets længde.
Hegnssynet kan ikke behandle spørgsmål vedrørende:
- Gener fra enkeltstående træer, herunder skyggegener fra høje træer. Sager af denne karakter skal du anlægge ved domstolene
- Skellets beliggenhed. Søg hjælp hos en landinspektør
- Bygningsmure, der ligger op til skel. Kontakt en byggesagsbehandler
- Espalier, halvtage o. lign. på faste hegn eller mur i naboskel, der ikke er fælleshegn.
Man anmoder om et hegnssyn via selvbetjeningsløsningen "Begæring om hegnsyn". Før du går i gang med at taste dine oplysninger ind, skal du logge ind med mitID. Det er vigtigt, at anmodningen indeholder din påstand i sagen. Klagers påstand er det, som klager ønsker hegnssynets hjælp til at opnå ved hegnssynsforretningen. Vær opmærksom på, at det ikke er Hegnssynets opgave at hente oplysninger om din sag. Du som klager skal selv sørge for at skaffe alle oplysninger til sagen. Undersøg derfor, om der er servitutter, en lokalplan eller andet, som gælder for netop din ejendom, og som kan have betydning for sagen. Et hegnssyn koster 2.163,- kr. (pris for 2025)
For hver kommune nedsættes et hegnsyn bestående af 3 medlemmer, af hvilke det ene beskikkes til formand. Mindst ét af medlemmerne skal være plantningskyndigt. I kommuner med bymæssig bebyggelse på 1.000 indbyggere eller derover skal der tillige være et bygningskyndigt medlem. Medlemmerne af hegnsynet beskikkes af kommunalbestyrelsen. På samme måde beskikkes suppleanter til at udføre hvervet i tilfælde af, at nogen af synsmændene har forfald eller er afskåret fra at deltage i behandlingen af en hegnssag.
Formand
Michael Martin Jensen
Øvrige medlemmer
Jan Ole Jakobsen
Tonny Gjersen
Personlige suppleanter
Tommy Bredahl
Brian Dalsgaard
Bo Nissen