Biodiversitet
Hele verden taler om biodiversitetskrise og klimakrise og hele verden ønsker at gøre noget ved det. Der bliver lagt store planer og diskuteret forkromede løsninger. Det er nødvendigt og det sker hurtigt. Noget kan man imidlertid gøre uden at der skal opfindes nye dybe tallerkener, eller afsættes millioner. Der skal blot tænkes lidt anderledes og man skal vælge at gå en anden vej. Langeland Kommune har valgt at opsige alle eksisterende forpagtnings- og pasningsaftaler på arealer ejet af kommunen. Det sker så aftaler ophører med udgangen af 2022. I sensommeren 2022 vil arealerne igen blive udbudt, med henblik på nye aftaler. Nu med det vilkår i udbud, at alle arealer skal anvendes til enten afgræsning eller slæt (hø/wrap mm). Denne drift udleder færre af de uønskede klimagasser, samtidig er der mulighed for, at insekter og fugle kan bruge arealerne i større udstrækning end når der f.eks. bliver dyrket korn.
Derved gør vi en lille forskel for både biodiversitet og klimakrise. Samme historie gentages for flere af de grønne arealer, som Langeland Kommune selv passer. Vi slår mindre græs og nyslået græs kan afgive lattergas, som er en af de mest klimaskadelige gasser. Derved reducerer vi kommunens udledning af drivhusgasser. Samtidig får arealerne flere blomstrende urter, til glæde for insekter og fugle mm. Igen win-win for både klima og biodiversitet.
Heldigvis synes mange borgere, at det er dejligt med blomsterhav fremfor plænegræs. Enkelte arealer, som f.eks. Ørstedparken, bliver stadig passet så det ligner den bypark, man forventer. Ligesom arealer bliver slået, så vi sikrer den rekreative anvendelse til festival mm. på besøg i Rudkøbing.
Arealer
I forbindelse med Danmarks Vildeste Kommune og Vild med Langeland har Langeland Kommune ændret pleje af grønne områder med henblik på at tilgodese fugle, sommerfugle og øvrige insekter.
Reduceret græsslåning giver flere vilde urter, hvis blomster er føde til insekter og fugle.
Hvor der tidligere har været pasning med hyppig græsslåning og plænegræs - er der nu kun hyppig slåning af stier, der går igennem området, eller evt. mindre arealer til boldspil mm.
Resten af arealet bliver kun slået 2-3 gange om året.
Hvor det er muligt, tages materialet med væk, hvilket er med til at fremme en artsrig urteflora.
Når alle områderne er indgået i den nye drift, har vi reduceret græsslåning på 11 hektar offentlige grønne områder.
Som det fremgår af historiske luftfoto er arealet tidligere hav.
I forbindelse med udviklingen af Rudkøbing havn og by, samt i særdeleshed opførelsen af Langelandsbroen, er arealet blevet fyldt op og er i dag fuldkommen dækket af tæt vegetation.
Igennem de seneste årtier er arealet blevet passet som en græsplæne, med hyppige slåninger sommeren igennem. Udover almindelig rekreativ anvendelse bliver arealet også anvendt når cirkus besøger Rudkøbing.
For godt 10 år siden blev området renoveret og der blev etableret en ny stenforkant på skråningsanlægget imod havet samt et antal grusbefæstede stier og opsat gadelygter.
I sommeren 2021 og 2022 har Langeland Kommune anvendt reduceret slåning samt fjernelse af det afklippede materiale. I 2021 blev det slået to gange, hvor den metode blev anvendt. Vi har indkøbt en gammel grønthøster, som kan anvendes på arealer som dette.
I 2022 er det indtil nu slået 1 gang. Det er planen, at det bliver slået igen i begyndelsen af august, således der kan nå at etableres nye blomster og frøstande til glæde for fugle mm i vintermånederne.
Som det fremgår af billederne er det helt fantastisk som de blomstrende urter har indfundet sig. Der er cikorie, krybnede potentil, kællingetand, røllike mm i hobetal.
Vi har et håb og en forventning om, at arealet på sigt kan udvikle sig til strand overdrev – idet der jo er en del påvirkning fra havet indover arealet.
Langeland Kommune ejer cirka 55 hektar natur- og landbrugsarealer fordelt på et antal større og mindre matrikler. Arealerne har i en lang årrække været forpagtet ud til enten afgræsning, slæt eller agerbrug, som korn eller majs.
Den 31. maj 2022 har Klima-, Trafik- og Teknikudvalget besluttet, at alle arealer fremover udelukkende skal udbydes til afgræsning eller slæt.
Tidligere har omkring 20 hektar været anvendt til dyrkning af korn eller frøgræs.
Med den nye beslutning vil kommunens arealer således medvirke til mindre CO2-udledning, ligesom der også vil blive bedre forhold for botanik, insekter, fugle og pattedyr, når arealer henligger med græsdække hele året igennem.