Skip til hoved indholdet

Repatrieringsindsats

Langeland Kommunes repatrieringsindsats for 2023 og 2024

Baggrund

DRC Dansk Flygtningehjælp

Siden 2020 har Udlændinge- og Integrationsministeriet haft overdraget opgaven med at rådgive udlændinge, som overvejer at vende tilbage til deres hjemland, tidligere opholdsland eller et land, hvortil den pågældende har nær familiemæssig tilknytning til DRC Dansk Flygtningehjælp.

Det er DRC Dansk Flygtningehjælps opgave at afklare om den enkelte udlænding er omfattet af repatrieringslovens personkreds.

Når udlændingen beslutter sig for at repatriere, overtager den relevante kommune sagen fra DRC Dansk Flygtningehjælp. Det er kommunen der har den endelige bevilligende kompetence efter repatrieringsloven.

Den kommunale vejledningspligt

Den 1. juli 2018 blev der indført en forpligtigelse for kommunerne til at vejlede personer, der er omfattet af repatrieringsloven ved alle samtaler i integrations- og beskæftigelsesindsatsen om mulighederne for repatriering med støtte efter repatrieringsloven.

Vejledningspligten blev fra d. 1. august 2021 ændret til at omfanget og karakteren af den kommunale vejledningspligt differentierer afhængig af, hvor længe borgeren har haft opholdstilladelse i Danmark, og hvorvidt borgeren har modtaget kontanthjælpslignende ydelser i en længere periode.

Formålet med vejledningspligten er at udlændinge skal have kendskab til deres rettigheder.

Målgruppen for vejledningspligten er inddelt i to grupper:

Systematisk:

Personer med opholdstilladelse i Danmark i mindre end 5 år, skal fortsat vejledes systematisk ved alle samtaler som led i opfølgningen på integration- og beskæftigelsesplanen.

Dedikeret:

Personer med opholdstilladelse i Danmark i mere end 5 år, og som har modtaget kontanthjælpslignende ydelse i de sidste 18 ud af 36 måneder, skal som minimum hvert andet år indkaldes til en dedikeret samtale om repatriering.

Repatriering i Langeland Kommune

I Langeland Kommune vejleder sagsbehandler på jobcentret udlændinge om repatrieringsordningen i henhold til den kommunale vejledningspligt som beskrevet i foregående afsnit.

Når en udlænding går med tanker og overvejelser om at repatriere, bliver pågældende henvist til individuel rådgivning hos DRC Dansk Flygtningehjælp.

Når udlændingen har været til den individuelle rådgivning, modtager Ydelses- og Borgerservice et brev med orientering om samtalens forløb samt en liste over de forskellige ydelser i repatrieringsloven, der skal tages stilling til i den konkrete sag.

Efter modtagelsen af brevet indkalder sagsbehandler i Ydelses- og Borgerservice udlændingen til en samtale for at snakke om de praktiske ting som skal sættes i værk inden den forestående rejse.

Sagsbehandler i Ydelses- og Borgerservice indhenter i forbindelse med afgørelse om repatrieringsstøtte en udtalelse om hvorvidt udlændingen er sigtet for en lovovertrædelse, der er registreret i Kriminalregistret.

Herudover indhentes en udtalelse fra politiet, hvis der er grund til at antage, at udlændingen har til hensigt at deltage i aktiviteter i udlandet, som kan indebære eller forøge fare for statens sikkerhed eller andre staters sikkerhed eller væsentlig trussel mod den offentlige orden.

Det er en betingelse for at modtage støtte, at udlændingen ikke har egne midler, der kan dække behovet. Sagsbehandler i Ydelses- og Borgerservice undersøger om udlændingen er berettiget til støtte ud fra dennes aktuelle økonomiske situation.

Umiddelbart inden eller efter afrejsedagen sendes underskrevne erklæringer, opholdskort samt eventuelle rejsedokumenter til DRC Dansk Flygtningehjælp, der opbevarer dem på sagen.

Seneste nyt

Langeland Kommune

Fredensvej 1
5900 Rudkøbing
CVR: 29188955

Telefon: 63 51 60 00
post@langelandkommune.dk

Let adgang