A-dagpenge
Når du bliver ledig og skal modtage dagpenge, er der nogle ting, du skal huske:
- Melde dig ledig på Jobnet på din første ledighedsdag
- Opdatere dit CV på Jobnet inden for 2 uger
- Udfylde ledighedserklæring ved A-kassen
- Søge job—og skrive de søgte job ind i Joblog på Jobnet
- Logge på Jobnet og tjekke dine jobforslag mindst 1 gang ugentligt
- Indsende dit dagpengekort til A-kassen
- Booke møder og møde op på jobcentret og i A-kassen, når du bliver indkaldt
Hvad gør jeg
Hvis du er blevet afmeldt på jobnet, skal du skynde dig, at tilmelde dig som ledig igen, hvis du stadig ønsker at modtage din ydelse. Der kan være flere grunde til, at du er blevet afmeldt på jobnet. Her er de mest almindelige eksempler på årsager:
- Du har glemt at tjekke dine jobforslag til tiden.
- Du har ikke udfyldt alle punkter i dit CV. Vær især opmærksom på, at du skal have tilføjet "Jobønsker".
- Hvis du har søgt kontanthjælp eller uddannelseshjælp, skal dokumenter være afleveret i Borgerservice senest 7 dage efter at du har været til visitationssamtale i jobcentret.
Du vil modtage et brev med årsagen til afmeldingen enten i din e-boks eller digitale postkasse på borger.dk, eller i din postkasse ved din bopæl, hvis du er fritaget for digital post. Har du spørgsmål til din afmelding på jobnet, så kontakt jobcentret.
Som dagpengemodtager skal du selv booke dine samtaler i Jobcentret. På den måde kan du bedst planlægge det, så det passer sammen for dig og så kan vi hjælpe dig bedst muligt med at komme tilbage i arbejde.
Sådan booker du en samtale
Du logger ind på "Min side" på Jobnet.dk og vælger "Mine aftaler" i venstremenuen. Her finder du indkaldelser og møder. Klik på "book et møde". Herefter får du mulighed for at vælge samtaletype og et tidspunkt, der passer dig. Når du har bekræftet dit møde og tidspunkt, vil du modtage en kvittering på din booking. Hvis du har opgivet din mailadresse under personlige oplysninger, modtager du også en kvittering pr. mail. Under "Indkaldelser og møder" kan du nu se det møde, du har booket. Se hvordan du booker din samtale på Jobnet.dk. Såfremt du oplever problemer med at booke en samtale, er du velkommen til at kontakte os.
Frist for booking af samtale
Du har pligt til at booke dine samtaler digitalt inden for en nærmere angiven frist. Vi skal som minimum give dig en frist på 8 dage, hvor du kan booke din samtale. Fra udløbet af denne frist, vil der være 7 dage til, at samtalen skal være afholdt. Du vil få nærmere besked om en eventuel frist via Jobnet.dk. For at have flest mulige tider at vælge imellem, anbefaler vi, at du booker din samtale i god tid forud for fristens udløb.
Der er nogle enkelte samtaler, som du ikke skal booke selv. Det er:
- Den første samtale
- Samtalen, der afholdes tidligst, når du har været ledig i ca. fem måneder.
- Samtalen efter 16 måneders ledighed
Du kan fravælge a-kassens deltagelse ved samtalen. Vælger du det, vil du stadig blive indkaldt til samtalen af Jobcentret
Hvad er Joblog?
Joblog er vores fælles redskab til at holde styr på din jobsøgning. Men mest af alt er det til for dig, så du hele tiden ved, hvad du har søgt og hvad du har planlagt at søge.
Du finder joblog på Jobnet.
Når du bruger Jobloggen har vi bedre muligheder for at hjælpe dig med din jobsøgning og vi kan tage udgangspunkt i den, når du kommer til samtaler på Jobcentret.
Jobloggen er samtidig dit bevis på, at du har søgt tilpas mange relevante job for dig.
Skal jeg bruge jobloggen?
Ja. Hvis du er dagpengemodtager, Jobparat kontanthjælpsmodtager, uddannelsesparat eller åbenlyst uddannelsesparat og modtager uddannelseshjælp, så skal du bruge jobloggen for at dokumentere din jobsøgning.
Du skal mindst opdatere din joblog hver 30. dag, men vi anbefaler, at du gør det løbende. Så har du også bedre styr på din jobsøgning selv.
Når du modtager dagpenge, skal du stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Så hvis du bliver syg imens du er ledig, skal du huske at melde dig syg.
Hvis du er ledig og medlem af en a-kasse, skal du give besked til jobcentret og a-kassen via Jobnet.dk.
Er du hos ”anden aktør”, skal du også sygemelde dig på Jobnet og til din aktør.
Er du i virksomhedspraktik, fleks - eller løntilskudsjob skal du også sygemelde dig hos din arbejdsgiver.
HUSK at melde dig rask igen, når du igen står til rådighed eller er tilbage hos arbejdsgiver eller anden aktør.
Efter 14 dage overgår du til sygedagpenge, hvor der er andre regler og rammer end når du modtager A-dagpenge.
Når du bliver rask igen skal du raskmelde dig. Det gør du også på Jobnet.
Når du bliver ledig og modtager dagpenge er der nogle gode uddannelsesmuligheder, så du kan opkvalificere dig, skifte branche eller måske dygtiggøre dig på kendte områder.
Hvorfor ikke prøve noget nyt?
Overordnet er der 4 forskellige veje, du kan tage, hvis du gerne vil uddanne dig.
- 6 ugers jobrettet uddannelse
- Den regionale uddannelsespulje
- Uddannelsesløftet
- Voksenlærling
Uddannelserne er særligt rettede mod områder, hvor der er gode muligheder for beskæftigelse.