Skip til hoved indholdet

Derfor slår kommunen ikke græsset

Vild med Langeland

Hvis du undrer dig over, at kommunen ikke slår græsset så ofte eller alle de steder, hvor vi plejer, så er det altså med vilje. Når du kører på de danske veje, kan du prøve at lade blikket vandrer langs grøftekanterne. Hvad ser du? Nedklippet græs eller vilde, farverige blomster?

Der har været en tendens til at holde offentlige og kommunale naturområder så velfriserede som muligt. Men nu går mange kommuner i den modsatte retning. Og det er gode nyheder for de pressede vilde bier og de danske sommerfuglearter. En kort græsplæne er nemlig som en ørken for insekterne, fortæller Therese Nissen, der er natur- og miljøpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening:

-Skifter man en kortklippet græsplæne ud med vilde blomster og planter, der får lov til at blive år efter år, giver det mere mad og flere værtsplanter. Det gavner både de bestøvende insekter, som vilde bier, der henter pollen og nektar, men der kan også komme flere bladlus og mariehøns. Alt dette insektliv tiltrækker fugle til området, så det er en måde at øge biodiversiteten på, siger hun.

I Langeland Kommune plejes græsset derfor på flere forskellige måder. Langs veje, i rabatter og grøfter, slås græsset i henhold til vejlovens bestemmelser, men med fokus på den politiske beslutning om øget biodiversitet. Græsrabatterne er således delt op i flere plejeniveauer alt efter placering og trafiksikkerhedsmæssige hensyn; i byzone (slås ofte) og grøftegræs uden for byen, slås en meter ind grundet trafiksikkerhed. (slås 1-2 gange årligt).Der klippes desuden ud for frøgræsmarker, såfremt kommunen bliver anmodet herom.

Herudover er der udvalgte arealer, der slet ikke klippes og nogle med opsamling af det afklippede græs for at fremme naturligt fremkommende blomstrende arter; eksempelvis på de grøftekanter, der er udpeget og skiltet som ”Artsrig”. Disse vil også være placeret 1 meter inde grundet trafiksikkerhed.

Park, Vej og Ejendomme vurderer løbende potentialet i at ændre driften af græsrabatter, grøfter samt andre kommunale arealer (der ikke i forvejen er en del af kommunens naturpleje) til arealer med et andet plejeniveau for at fremme biodiversiteten, herunder at lade græs og ukrudt stå og opnå blomstring, opsamling af græs og omlægning af arealer med bi-og insektvenlige arter.

Kommuner planter vildere natur til insekter Vær som haveejer med til at gøre en forskel

Seneste nyt

Langeland Kommune

Fredensvej 1
5900 Rudkøbing
CVR: 29188955

Telefon: 63 51 60 00
post@langelandkommune.dk

Let adgang