Skip til hoved indholdet

Husstandsmøller i Langeland

Værd at vide

En husstandsmølle er en vindmølle, der betjener den pågældende ejendom med energi og som slet ikke, eller kun i begrænset omfang, producerer energi til videresalg. Det vil sige, at du fx ikke må dele en husstandsmølle med din nabo. Møllen må højst være 25 meter fra fundament til vingespids og have en maksimal effekt på 25 kW. En vindmølle over 5 meter skal være certificeret. Du kan se en liste over alle certificerede vindmølletyper i Danmark hos Energistyrelsen.
 
Husstandsmøller kan kun opstilles efter en konkret afvejning i forhold til andre interesser, f.eks.:
  • møllen skal placeres mindst 4 gange vindmøllens totalhøjde, dog minimum 150 meter, fra naboens beboelse og udendørs opholdsarealer og højst 20 m fra bebyggelse på egen grund
  • opstillingen må ikke være i strid med de kommunale retningslinjer i øvrigt
  • møllen bør opstilles uden for internationale naturbeskyttelsesområder, større sammenhængende landskabsområder, bevaringsværdige ejerlav og værdifulde kystlandskaber
  • møllen bør placeres min. 500 m fra værdifulde kulturarvsmiljøer, bevaringsværdige landsbyer og min. 200 m fra bevaringsværdige bygninger. Der henvises til kommuneplan 2021-2033, retningslinjer, afsnit 8.3.
  • i forbindelse med behandling af sager vedrørende opstilling af husstandsmøller, skal der redegøres for påvirkning af omgivelserne og der skal tages videst muligt hensyn til natur, landskab og naboer.

Nej. Der er forskel på krav og regler, alt efter om du bor i byen eller på landet, og der må ikke sættes møller op på Strynø. 
  • I byzone kan der som udgangspunkt ikke opstilles husstandsmøller. Der kan dog på baggrund af en konkret vurdering i det enkelte tilfælde opstilles husstandsmøller i større erhvervsområder i byzone, såfremt afstandskrav til boliger kan overholdes.  Det er som udgangspunkt ikke tilladt at opstille husstandsmøller på private boliger i byzone.
  • I landzone meddeles der som udgangspunkt landzonetilladelse til husstandsmøller, der er placeret mindre end 20 meter fra de eksisterende bygninger. Ved behandling af landzonesagen skal der tages hensyn til nabobeboelse og øvrige interesser til anvendelsen af det åbne land, herunder natur, landskab, kulturhistoriske værdier og jordbrug. Der vil evt. også blive foretaget partshøring af dine naboer. En landzonetilladelse udsendes altid i offentlig høring i 4 uger, før den er endeligt gældende.
  • Strynø skal friholdes for vindmøller / husstandsmøller, jf. kommuneplan 2021-2033, retningslinjer, pkt. 6.1.5; ”På grundlag af en samlet vurdering af retningslinjerne kan der ikke opstilles husstandsmøller på Strynø, idet øen som helhed er udpeget som særligt bevaringsværdigt landsbyejerlav og Strynø By er udpeget som en særlig bevaringsværdig landsby.”
Der vil kun undtagelsesvis kunne forventes tilladt opstillet i kystnærhedszonen og i særlige landskabsområder. På områder omfattet af kirkefredning og i kirkernes omgivelser tillades ikke husstandsmøller opstillet.

Ja. Opsætning af alle typer vindmøller kræver tilladelse fra kommunen. Der skal meddeles byggetilladelse samt landzonetilladelse og støjforholdene skal kunne godkendes. 
  • Der skal ansøges om byggetilladelse via www.bygogmiljoe.dk
  • Du kan læse mere om ansøgning af byggetilladelse her.
  • Der skal ansøges om landzonetilladelse sammen med byggeansøgningen eller på mail.
  • Du kan læse mere om ansøgning af landzonetilladelse her.
  • Støjforhold og -dokumentation skal indsendes på mail til teknik.miljoe@langelandkommune.dk. Du kan læse om reglerne for støjforhold her eller længere nede på denne side. 
Ansøgningerne skal, jf. BR18, § 11, være vedhæftet tegninger, som viser placering, højde og udformning af vindmøllen. Samtidig skal vindmøllens ydeevne oplyses, til registrering i BBR. Der skal være vedlagt dokumentation for, at vindmøllen er teknisk godkendt. Ejer skal selv indsende ansøgningen eller der skal fremsendes en fuldmagt fra ejer til ansøger.
 
Ved færdigmelding af byggesagen skal der fremsendes en godkendt funktionsafprøvning jf. Bygningsreglementet 2018 § 327a. I forbindelse med sagsbehandling vil vindmøllen blive registreret på ejendommen i BBR.  Du kan læse mere om lovgivningen i Bolig- og Planstyrelsens ’Vejledning om planlægning for og tilladelse til opstilling af vindmøller’.

Minivindmøller (møller med et rotorareal under 5 m²), kan normalt opstilles i landzone, hvor der foreligger en godkendt type- og støjgodkendelse. Minivindmøllen vil stadig kræve en landzonetilladelse. Mikrovindmøller (under 1 kW i nominel effekt) og minivindmøller (mellem 1 og 10 kW i nominel effekt) kan desuden, på baggrund af en konkret vurdering i det enkelte tilfælde, i større erhvervsområder i byzone. Dette gælder også vertikalmøller. Mikromøller og minivindmøller kan opstilles efter en konkret afvejning i forhold til andre interesser, såfremt følgende overholdes: 
  • mikromøller og minimøller skal ansøges iht. byggelovens bestemmelser
  • mikromøller og minimøller kan opstilles inden for byzone, såfremt der kan redegøres for overholdelse af kommuneplan 2021-2033, retningslinjer, pkt. 6.1.5
  • mikromøller og minimøller er normalt ikke omfattet af afstandskrav på mindst 150 m til nabobebyggelse
  • ved opstilling af mikro- og minimøller i byzone vil der i hvert enkelt tilfælde blive stillet krav om en konkret støjredegørelse baseret på den konkrete ansøgning
  • efter opstilling af mikromøller og minimøller inden for byzone stilles der krav om en kontrollerende opfølgende støjmåling.

Støj fra husstandsmøller, minimøller og mikromøller er omfattet af Bekendtgørelse nr. 135 fra 2019 om støj fra vindmøller. Før en vindmølle opstilles, skal kommunen have dokumentation for at støjgrænseværdierne i bekendtgørelsen kan overholdes. Efter opstilling af husstandsmøller i landzone kan der stilles krav om en kontrollerende opfølgende støjmåling. Kommunen kan ligeledes, ved støjklage fra naboer til vindmøller, under henvisning til vindmøllebekendtgørelsen, påbyde ejeren af vindmøllen at fremlægge dokumentation for overholdelse af støjgrænseværdierne. Ved opstilling af husstandsmøller inden for en afstand af 150 m til nabobebyggelses opholdsarealer, vil der i hvert enkelt tilfælde blive stillet krav om en konkret støjredegørelse, baseret på den konkrete ansøgning. Det er vindmølleejeren der afholder udgifterne for støjmålingerne, som skal udføres af et uvildigt anerkendt støjmålingsfirma.

Der er både grænser for almindelig støj fra vindmøller og for lavfrekvent støj:

  • Boligområder, sommerhusområder og lignende: 39 dB (ved 8 m/s) og 37 dB (ved 6 m/s).
  • Nabobeboelse i det åbne land: 44 dB (ved 8 m/s) og 42 dB (ved 6 m/s).

For begge ovenstående kategorier er grænsen 20 dB for lavfrekvent støj både ved 6 og 8 m/s. Grænsen for lavfrekvent støj gælder for det beregnede indendørs støjniveau.

Seneste nyt

Langeland Kommune

Fredensvej 1
5900 Rudkøbing
CVR: 29188955

Telefon: 63 51 60 00
post@langelandkommune.dk

Let adgang