Ansøgningsmateriale
Uanset om du skal bygge om, bygge til, bygge nyt eller ændre anvendelsen af bygningen, skal du give os forskellige oplysninger om dine planer. Ansøgningen skal fremsendes digitalt via Byg og Miljø. Kan du ikke ansøge selv, skal du kontakte en rådgiver. En ansøgning om byggetilladelse skal jf. BR18 § 10 som minimum indeholde:
- Oplysninger til identifikation af ejendommen, bygningen eller enheden, herunder eksempelvis matrikelbetegnelse, adgangsadresse, ejendomsnummer og etageangivelse.
- Oplysninger til identifikation af det arbejde, der udføres, herunder eksempelvis tegningsmateriale, hvoraf bygningens dimensioner og placering fremgår.
- Oplysning om den planlagte benyttelse af bebyggelsen. Ved ombygning og ændret benyttelse af bebyggelsen skal den ligeledes indeholde oplysninger om den hidtidige benyttelse.
- Oplysninger til registrering af sagen i Bygnings- og Boligregistret (BBR).
- Erklæring om, hvilke tekniske forhold i bygningsreglementet som er relevant for byggearbejdet.
Hvis du bygger til eller bygger nyt, skal der også fremsendes oplysninger vedrørende kap. 8 (byggeretten) og kap. 20 (de ubebyggede arealer). Byggeretten beskriver f.eks. de krav, der er til afstand til skel, højden af byggeriet og bebyggelsesprocenten.
Ubebyggede arealer er f.eks. parkeringsforhold, opholdsarealer og adgangsforhold. Læs mere i Bygningsreglement 2018 §§ 7-15. Du finder et link nederst på denne side.”
Nyttig information
En fuldmagt er påkrævet jf. BR18 § 9, hvis din situation er én af følgende:
- Ejerlejlighed: Du bor i ejerlejlighed og skal fremsende en fuldmagt, hvis det arbejde, du ønsker at udføre, berører husets fælles bygningsdele – eksempelvis bærende vægge, afløb eller lignende.
- Egen bolig/sommerhus: Du ønsker at udføre arbejde på egen bolig/sommerhus og skal derfor fremsende fuldmagt fra eventuelle andre medejere af ejendommen (fx ægtefælle).
- Andelsbolig: Du bor i andelsbolig og skal derfor fremsende en fuldmagt for at dokumentere, at andelsboligforeningen har godkendt dit byggearbejde.
- Lejebolig: Du bor i lejet bolig og skal derfor fremsende en fuldmagt fra alle ejere af boligen.
- Arbejde på fremmed grund: Du ønsker at udføre arbejde på en grund, du ikke selv ejer, og skal derfor fremsende en fuldmagt fra alle ejere af grunden.
- Rådgiver: Du er rådgiver for byggeansøger og skal derfor have fuldmagt fra alle ejere for at kunne ansøge på byggeansøgers vegne.
Som udgangspunkt skal fuldmagten være digital, men den kan også være et bilag.Læs mere om dette i Byg og Miljø under ’Fuldmagt’.
Tegningsmateriale
Plan-, snit- og facadetegninger med mål.
Plantegninger skal vise indretning af alle relevante etager, før og efter ansøgning om byggetilladelse. På plantegningen skal indretningen vises med rumbetegnelser fx badeværelse, køkken, stue osv.
Det skal på plantegninger fremgå, hvor snittegninger er vist fra.
En facadetegning viser bygningens facader set fra de 4 verdenshjørner.
En snittegning er en tegning, der viser et snit gennem bygningen med mål og materialer angivet.
Hvis der er tagetage på din bygning, skal bredden af tagetagen angives i et vandret plan målt 1,50 m over færdigt gulv på tagbeklædningens udvendige side.
Situationsplan med mål.
Tegningen skal vise hele grunden og dens placering i forhold til naboer. Det er også vigtigt, at samtlige bygninger på grunden er indtegnet, inkl. overdækninger, drivhuse, legehuse m.m.
Oplysninger om bygningens anvendelse, areal, etageareal og bebyggelsesprocent.
Se Bygningsreglementet BR 18 kap. 23 angående beregning af bebyggelsesprocent.
Hjælp til situationsplan kan du finde på Geo Fyn.
Du skal oplyse, hvilke tekniske kapitler i bygningsreglementet, dit byggeri er omfattet af.
Når du ansøger om byggetilladelse, skal du nedenfor angive, hvilke tekniske forhold i bygningsreglementet dit byggeri er omfattet af, jf. BR18, § 10, stk. 1, nr. 5.
Helt konkret betyder det, at du skal oplyse hvilke tekniske kapitler i bygningsreglementet, der stiller krav til dit byggeri. Det gør du ved at sætte kryds ud for de relevante kapitler.
De tekniske kapitler i bygningsreglement består af kap. 2-22 - undtagen kapitel 8 om ”Byggeret og helhedsvurdering” samt kapitel 20 om ”Ubebyggede arealer ved bebyggelse”.
Ved at sætte krydsene sikres det, at du som ansøger er bevidst om hvilke krav, der gælder for dit byggeri.
Kommunen vurderer ved modtagelse af byggeansøgningen, om krydsene er sat korrekt. Hvis en ansøgning er mangelfuld, har kommunen ret til at afvise den.
Du kan evt. finde hjælp i vores vejledende skema "Definering af tekniske forhold i bygningsreglementet".
I forbindelse med færdigmelding af byggeriet skal du indsende dokumentation for de tekniske forhold, som du har sat kryds ved.
Manglende dokumentation kan være afgørende for, om du må tage byggeriet i brug.
Læs mere om dette under punktet "Færdigmelding".
Oplysning om byggeskadeforsikring skal medsendes ved opførelse af nyt boligbyggeri jf. Byggelovens § 25.
Dog er følgende bygningstyper undtaget fra forsikringspligten jf. § 25, stk. 2:
- offentlige bygherrer,
- bygherrer, der opfører bebyggelse, som er dækket af Byggeskadefonden, jf. lov om almene boliger m.v.,
- bygherrer, der opfører bebyggelse, som er dækket af Byggeskadefonden vedrørende bygningsfornyelse (BvB), jf. lov om byfornyelse og udvikling af byer,
- bygherrer, der opfører bebyggelse, der ikke er helårsbeboelse,
- forbrugere, når bebyggelsen hovedsageligt er bestemt til beboelse for forbrugeren, jf. dog stk. 3, og
- bygherrer, der opfører ejendomme til udlejning.
Læs mere i "Bekendtgørelse af byggeloven”
Hvis der bygges nyt eller der ved om- og tilbygning ændres på bygningens bærende dele eller brandforholdene, skal der redegøres for brand- og konstruktionsklasse.
I forhold til konstruktionsklasse skal der jf. BR18 §§485-489 redegøres for bygningens konsekvensklasse, kompleksitet (simpel/kompleks) og erfaring med konstruktionstypen (traditionel/utraditionel konstruktion).
I forhold til brandklasse skal der jf. BR18 §§490-493 redegøres for bygningens risikoklasse, anvendelseskategori og valgte metode for dokumentation af brandsikkerheden.
Få hjælp her ang. brandklasse.
Hvis dit byggeri er i brand- eller konstruktionsklasse 2 eller højere, er der krav om en certificeret rådgiver, jf. BR18 §§ 20-29.
Du kan finde en certificeret rådgiver på nedenstående link.
Læs mere i bygningsreglementet 2018, § 10
I tilfælde af at projektet er i strid med bestemmelser i byggeloven, bygningsreglementet, servitutter og andre byggeforskrifter, skal du oplyse om dette.
Hvis projektet kræver dispensation, skal du medsende en begrundet ansøgning herom.
Dispensationsadgangen omfatter ikke funktionskrav, hvor hensynet bag er brand- eller sikkerhedshensyn.
En dispensation er alene gyldig, når det fremgår eksplicit af byggetilladelsen eller på anden måde, er meddelt skriftligt til ansøgeren.