Skip til hoved indholdet

Brændeovne og skorstene

Inden du går i gang med at installere eller demontere en brændeovn eller en skorsten, skal du undersøge bestemmelserne i det gældende bygningsreglement i forhold til skorstenens højde, afstand til skel og det skrå højdegrænseplan mod skel og nabo. 

Ved beregningen af det skrå højdegrænseplan er der en række forhold vedr. antenner, tagkviste, skorstenspiber, ventilationshætter, gavltrekanter og tagudhæng af normalt omfang, der ikke indgår i beregningen af bygningens højde. Disse forhold fremgår af beregningsreglerne i § 456, stk. 4. Det skrå højdegrænseplan for enfamiliehuse. For sommerhuse må skorstenen max. være 6,2 m.

Langeland Kommune betragter skorstene som værende af ’normalt omfang’ indtil 1,2 m over kip, når skorstenen placeres indenfor tagfladen. Afstandskravet mod skel, der fremgår af § 179, gælder for hævede opholdsarealer, udestuer, udvendige trapper, altaner, skorstene, tagterrasser, solcelleanlæg eller solfangere og lignende samt for svømmebassiner. Afstandskravet er for fritliggende enfamiliehuse, tofamiliehuse og dobbelthuse på 2,50 m fra skel, mens det for sommerhuse er 5,0 m. Du skal desuden være opmærksom på, om der er lokale bestemmelser, der kan forhindre opsætning af brændeovn eller skorsten.  

Omvendt kan der også være områder hvor skorstenen ikke må nedtages, men skal bevares. Så husk at kontrollere:
  • Byplanvedtægter
  • Lokalplaner
  • Deklarationer og servitutter (tingbogen)
  • Grundejerforeningsvedtægter
  • Fredningsstatus eller bevaringsværdig for din bygning
  • Strandbeskyttelseslinje
Hvis etablering eller fjernelse vil være i strid med ovennævnte regler, men du fortsat ønsker at etablere en brændeovn, kan du ansøge om dispensation enten i forbindelse med byggesagen eller som en planmæssig forespørgsel. For bebyggelse indenfor strandbeskyttelseslinjen, skal der søges om dispensation hos KystdirektoratetDer er krav om byggetilladelse for en skorsten der får karakter af en tilbygning, eller i de tilfælde byggearbejdet er en væsentlig ombygning eller forandring i bebyggelsens statiske elementer eller brandforhold. Hvorvidt ombygningen eller forandringen er væsentlig, beror på kommunens konkrete vurdering.
 
Du læse hvordan du søger om byggetilladelse på vores hjemmeside og du kan læse mere om regler og krav i bygningsreglementets vejledning.

OBS

En ny skorsten og/eller en ny brændeovn skal altid godkendes af din lokale skorstensfejer. Uanset om et byggearbejde kræver byggetilladelse eller ej, skal byggearbejdet opfylde de til enhver tid gældende regler i byggelovgivningen, herunder reglerne i bygningsreglementetDette betyder, at opførelsen af et aftrækssystem altid skal leve op til de krav, der findes i kapitel 5 (brand), 12 (energiforsyningsanlæg) og 15 (konstruktioner), samt byggeretten i kapitel 8.

Hvis din bygning er fredet, kan det være nødvendigt at kontakte Kulturstyrelsen.

Er dine bygninger registreret som bevaringsværdig, kan du kontakte kommunen for yderligere information.

Evt. registrering kan ses på Kulturministeriets hjemmeside

Forstå de nye regler for brændeovne Ejerskifteordning

Boligsælger

Det betyder dog ikke, at reglerne ikke er relevante for sælger og/eller ejendomsmægleren. Sælger bør hjælpe med at finde dokumentation for ovnens alder og videregive dette til køberen. Sælger har pligt til at opbevare brændeovnens prøvningsattest i min. 10 år efter køb af brændeovnen. Har sælger mistet prøvningsattesten, er der i nogle tilfælde mulighed for at stadig at fremskaffe den fra Miljøministeriets hjemmeside.


Kontakt os hvis du har rettelser eller spørgsmål

Byggemyndigheden kan kontaktes på telefon 6351 6000 eller på mail plan.byg@langelandkommune.dk. Hvis du brug for et møde med en byggesagsbehandler kan du "book en sagsbehandler". Det er boligejers pligt at BBR er retvisende og opdateret.

Seneste nyt

Langeland Kommune

Fredensvej 1
5900 Rudkøbing
CVR: 29188955

Telefon: 63 51 60 00
post@langelandkommune.dk

Let adgang